Какво ще направите, ако спечелите 2 милиона?

Въпросът опира до мотивацията ви – дали, ако парите не ви интересуват, ще продължите да работите и да се развивате в посоката, за която твърдите, че е важна за вас.

Помислете, преди да кажете че ще си купите яхта и ще пътувате по света. Или, че най-после ще можете да си вземете мечтаното ферари.

Интервюиращият ще иска да разбере дали ще продължите работа, защото наистина горите от ентусиазъм да се занимавате с каквото казвате, както и дали сте зрели и отговорни да взимате разумни финансови решения.

Ако имахте 20 000 евро, за да започнете собствен бизнес, какъв ще е той?

Въпросът има две основни страни. Първо, да покаже какви са интересите и целите ви, колко сте креативни и как се ориентирате в бизнес средата. В допълнение, отговорът ви ще демонстрира отговорността и зрелостта ви по отношение на финансовите средства.

От друга страна, въпросът цели да провери дали сте наблюдателни и ще обърнете внимание на сумата, защото не всеки бизнес може да бъде започнат с 20 000 евро.

Можете ли за три минути да ми обясните нещо сложно, което разбирате добре?

Примерът ви може да бъде свързан не с работа, а с хоби, интереси, спорт или друго. Не е важна темата. Важно е да успеете да покажете ентусиазъм, познания и умение сбито да представите идея, както и да въздействате върху хората, които ви слушат.

Кой е най-мъдрият човек, когото познавате и защо?

Отговорът ще покаже ценностите ви и мъдростта, която сте придобили до момента в живота си. Дали ще е родител, роднина или преподавател, трябва да съумеете да обясните защо този човек е мъдър и по какъв начин е изиграл роля в живота ви, за да го считате за такъв.

Отново, бъдете кратки и точни в изказването си. Посочете най-важните аспекти и не изпадайте в подробности.

Ако сега бяхте на 80 години, какво щяхте да кажете на внуците си?

Въпросът отново насочва към натрупаната от вас мъдрост и ценностите ви за това кое е най-важно в живота на човек.

Опитайте да помислите кои са стойностните неща, които един ден ще искате да предадете от опита си на другите. Кое е важно във вашия живот? Кои са поуките, които сте натрупали до момента? Какво сте научили от всички успехи и неуспехи досега?

Ценностите на един човек влияят директно върху начина му на работа и отношенията му с колегите.

На кое животно бихте се оприличили?

Въпросът не очаква да отговорите с „лъв“, защото е „царят на животните“.

Истинският въпрос е колко бързо можете да измислите умен отговор на неочакван въпрос. А отговорът показва креативните и комуникационните ви умения.

Колко е 2 на степен 32?

Подобно на предходния, въпросът цели да покаже дали можете да мислите извън рамките.

Не е важно дали точно ще успеете да отговорите, а какъв път ще изберете, за да стигнете до отговор.

Имате ли въпроси към мен?

Не питайте за нещата, които наистина ви интересуват – какво е заплащането, допълнителните придобивки, отпуска и работа от разстояние.

Покажете интерес към компанията, но не питайте за неща, които вече ги има в уеб сайта на компанията. Бихте могли да попитате за организационната култура, за непосредствените цели на компанията, дори защо интервюиращият е избрал да работи в тази компания и какво най-много харесва в нея. Със сигурност е добре да попитате какви са следващите стъпки в процеса на подбор. А защо да не отидете и крачка отвъд като попитате за обратна връзка по представянето си?!

Как да се научите да отговаряте впечатляващо на трудни въпроси по време на интервю, не е лесно. Направете го лесно и се консултирайте с професионалисти.

Ние в ExcluCV ще се радваме да бъдем част от вашия успех! Впечатлете работодателите! Не оставяйте да бъдете избирани. Вие избирайте!

ExcluCV

www.ExcluCV.com