Какво е вашето определение за успех?

Доста изтъркан въпрос. Но и много хора се подвеждат, защото им изглежда лесен. По отговора интервюиращият ще разбере дали сте мотивиран/а най-вече от висока заплата, от предизвикателства, от развиване на нови умения или пък имате друго свое разбиране.

Успехът е субективна категория, защото се възприема по различен начин, в зависимост от личностните особености. Затова може и да не ви разберат. Границата между това да създадете впечатление, че сте амбициозен и че искате да вземете мястото на бъдещия си мениджър е доста тънка. Внимавайте как се изразявате. Затова помислете предварително за отговор, който да е специфичен, свързан с позицията и незастрашаващ никого.

За какво съжалявате в опита си до момента?

Въпросът не се задава много често. Вероятно е да го използват, ако търсят индикации за негативни страни от характера и психологическо затормозяване. Отговорът ще покаже дали умеете да прощавате на другите и на себе си.

Трябва да избегнете използването на думата „съжаление“. От психологическа гледна точка това няма да ви е от полза.

За да отговорите, помислете за нещо положително, което сте постигнали, и кажете, че ви се ще да бяхте успели да направили повече. Или, че е щяло да бъде по-добре да направите нещо по-скоро, отколкото е станало.

И оставете разговора дотук. Не продължавайте и не се поддавайте на опитите да ви накарат да доразвиете казаното. Рискът да сбъркате ще бъде голям.

Мислили ли сте за свой собствен бизнес?

Сложен въпрос. Защото няма да знаете дали интервюиращият търси да открие предприемаческия ви дух или се страхува, че ще започнете работа и малко след това ще напуснете с решението, че искате да движите нещо свое. Така инвестицията във вас ще е била напразна.

Затова внимавайте с ентусиазма, когато говорите за възможността да сте си сам шеф. Спокойно можете да отговорите, че сте обмисляли идеята или дори че вече сте опитали, но разбирате, че това не е за вас. По-лошо ще е да твърдите, че никога не ви е минавало през ум.

Въпросът е и добра възможност да подчертаете, че корпоративната среда и работата в екип са важни за вас.

Къде се виждате след 5 години?

Въпросът не е дали ще сте директор или ще имате семейство. Изобщо не е свързан с плановете ви. Отнася се до това как ролята, за която кандидатствате, е част от плана ви за кариерно развитие. Ако позицията няма връзка с плана ви, логичен е изводът, че бързо ще напуснете, особено ако излезе нещо „по-добро“.

В допълнение, въпросът показва дали имате амбиции или сте си добре да стоите на ниво „специалист“ до пенсиониране.

На какво сте посветен/а?

Посвещението говори за ценности. Дали ще дадете пример с хора, кариера или цел в живота си, помислете за посланието, което думите ви ще комуникират.

Важно е да не звучите изкуствено. Покажете „мисия“ в живота си. Помислете кое е най-важно за вас. Какво ви вдъхновява. Каква е дългосрочната цел на живота ви. Не сте на конкурс „Мис Свят“, затова в никакъв случай не използвайте изтъркани фрази като „Световен мир“.

Какво е най-важното решение, което сте взели през изминалата година и защо?

Въпросът цели да разкрие уменията ви за взимане на решения.

Отговорете кратко и ясно, като използвате пример, който може да бъде както от кариерното ви развитие, така и от личния ви живот. Обяснете защо решението ви е било важно, т.е. какви са последствията от него за живота ви.

Как да се научите да отговаряте впечатляващо на трудни въпроси по време на интервю, не е лесно. Направете го лесно и се консултирайте с професионалисти.

Ние в ExcluCV ще се радваме да бъдем част от вашия успех! Впечатлете работодателите! Не оставяйте да бъдете избирани. Вие избирайте!

ExcluCV

www.ExcluCV.com