Назовете три силни и три слаби свои страни

Това също е въпрос, който трябва предварително да сте обмислили и да имате подготвен отговор.

Освен, че интервюиращите ще искат да чуят дали силните ви страни съвпадат с профила, който търсят, те ще разберат дали сте зрели и уверени в себе си.

Хм, със силните ще се справите по-лесно. Ами за слабите?!

Не правете грешката да казвате, че не можете да се сетите. Това говори за липса на адекватна самооценка, невъзможност да мислите бързо и гъвкаво, както и да комуникирате.

В интернет е пълно със съвети, които ви казват да изберете нещо, което е уж отрицателно, ама всъщност е положително – като, например, че отделяте повече от необходимото време за изпълнението на важни задачи, за да сте сигурни, че мениджмънтът ще получи най-точната информация.

Това звучи изкуствено, нали?!

Помнете, това не е изповед или терапия. Истинският въпрос е доколко се познавате и можете обективно да намирате и подобрявате недостатъчно силни области от уменията и характера си.

Затова, изберете нещо, което не е ключово за позицията, за която кандидатствате, и допълнете какво сте предприели, за да усъвършенствате този свой недостатък. Да се върнем на примера със счетоводителя – едва ли е ключово за позицията да сте умел говорител и да правите публични презентации.

Кажете ми три неща, които не знам за вас.

Въпросът не е стандартен и ще ви предизвика неподготвени да разкажете неща, които вероятно не сте репетирали за представянето си предварително. Отговорът ви ще разкрие на интервюиращия информация за вашите ценности и нещата, които наистина са важни за вас.

Отново, внимавайте да не се впускате в дълги обяснения, да не говорите за твърде лични неща и да не използвате примери, в които сте „жертва“ на обстоятелства или хора. Бъдете позитивни и демонстрирайте оптимизъм и мотивация за развитие и израстване.

С какво се гордеете най-много в кариерата си до момента?

Въпросът ви дава възможност стегнато, точно и с много ентусиазъм да представите постиженията си. Важното тук е да поставите правилно по-широк контекст на интереси и умения, защото в противен случай интервюиращите може да решат, че в бъдеще искате да се занимавате точно с нещата, за които говорите. А позицията може да е в друга област и роля.

Въпросът също ще покаже уменията ви да презентирате. Затова е важно да се подготвите с отговора предварително.

С какъв тип хора успявате и с какъв – неуспявате да се сработите?

Въпросът всъщност е „Конфликтен тип ли сте?“ Затова с положителен тон обяснете, че умеете да се сработвате с всякакви хора, както и да управлявате конфликти. На всички е ясно, че идеална среда няма. Въпросът е дали бихте допринесли за постигане на положителна промяна или само ще утежните вече съществуващите напрежения.

Най-сериозният ви неуспех?

Въпросът проверява умението ви обективно да се оценявате. Също, дали можете да поемате отговорност, както и да научите и приложите в живота си изводите от случилото се.

Ако започнете да обвинявате други, да подценявате провала си или да измисляте обяснения, няма да ви се получи.

Най-подходящо е в едно изречение да опишете ситуация и да кажете какво сте научили и променили, в резултат на случилото се.

Кое е по-добре – да изпълните задача перфектно и със закъснение или добре и навреме?

Повечето хора ще отговорят с „добре и навреме“. И за повечето компании това ще бъде правилният отговор. Интервюиращите ще търсят хора, които могат да управляват срокове без да се парализират от перфекционизъм.

Но дали има изключения и отговорът зависи от ситуацията? Въпросът носи със себе си допълнителни условности по отношение на това дали задачата е от най-висока важност, свързана ли е с клиент, дали сроковете може да се преразглеждат.

При всяко положение, вие трябва да отговорите, че винаги в работата си се стремите към максимално отлично изпълнение на задачата и се съобразявате с поставените срокове.

Как да се научите да отговаряте впечатляващо на трудни въпроси по време на интервю, не е лесно. Направете го лесно и се консултирайте с професионалисти.

Ние в ExcluCV ще се радваме да бъдем част от вашия успех! Впечатлете работодателите! Не оставяйте да бъдете избирани. Вие избирайте!

ExcluCV

www.ExcluCV.com