Защо искате да работите при нас?

Ясно е, че си търсите работа със заплащане, което ви устройва. Но заплатата не е правилният отговор на този въпрос.

Обмислете приоритетите се, преди да отговорите. Те ще покажат на интервюиращия кои неща са важни за вас и дали сте събрали предварително информация за компанията.

Важно е да покажете ентусиазъм, разбиране за приноса, който смятате, че може да имате към компанията, и желание да работите точно там, а не просто където и да е.

Ако можехте да изберете къде да работите, коя компания щяхте да предпочетете?

Въпросът може да ви подведе да влезете в дискусия и без да искате да споменете известни компании. Това ще бъде огромна грешка.

Най-подходящо би било да кажете, че сте анализирали различни възможни компании за кандидатстване и компанията, в която сте в момента отговаря точно на вашите цели и умения.

Добавете, че ще се радвате да допринесете за успеха на компанията и да се развивате в тази индустрия.

Защо искате да напуснете сегашната си работа?

Въпросът крие сериозни уловки. Не се хващайте на тях като излеете целия негативизъм, който сте събрали към шефа, колегите или средата в компанията, от която искате да избягате.

Всеки негативен коментар би ударил и вас – ще бъде изтълкуван като негативно отношение, като невъзможност да се справите с дадена ситуация или като незаинтересованост към работата и средата. И със сигурност ще предизвика съмнения, дори може да е краят на възможностите за вас в тази компания.

Няма проблем да изтъкнете желанието си за растеж и стремежа към позиция, изпълнена с повече предизвикателства. Акцентирайте върху положителни аспекти, които биха ви дали възможност да се развивате.

Защо ви освободиха?

Никой не обича да чува това. Въпросът цели да провери как се държите при неуспех и под напрежение. Най-лошият вариант за отговор би бил да не съумеете да контролирате своята горчивина и гняв. Никак не е лесно да преодолеете подобно разочарование, но трябва да го направите, за да продължите напред.

Никога, никога, никога не говорете негативно за предишен работодател, мениджър или колеги. Не обвинявайте и не се вживявайте в ролята на жертва.

Важно е да демонстрирате положително отношение и готовност да поемете следващото предизвикателство в кариерата си.

Разкажете ми за себе си...

Не бъдете наивни. Интервюиращите не се интересуват от вас. Искат да знаят дали опитът и уменията ви са подходящи за позицията. Затова този простичък въпрос може да ви изстреля нагоре в класирането за позицията или напълно да ви провали. Важно е в рамките на няколко минути, стегнато да кажете кои са най-добрите ви постижения и защо вие сте „техният“ човек. Това се подготвя предварително, най-добре с репетиции у дома.

Представянето ви ще покаже нивото ви на увереност, комуникация, умение да отсявате най-важното и да не навлизате в излишни подробности. Ще изгради и първоначалното впечатление дали бихте донесли стойност за организацията.

Може да ви се иска да говорите за личния си живот, но не го правете. Дали имате деца, какво е семейното ви положение и дали сте теглили кредит са теми за друг разговор и не с тези хора.

Отново, въпросът не е за вас. Въпросът е за тях и това, което биха получили чрез вас.

Как ще опишете себе си с три думи?

Предизвикателен въпрос. Защото човек е многостранен и е трудно да се вмести в три думи. И защото се чудите какъв е личностният тип, който търси интервюиращият.

Вземете предвид позицията, за която кандидатствате. Едва ли „артистичен“ е първото, което интервюиращият си представя, търсейки деловодител или счетоводител.

Добре е да помислите за този въпрос предварително и да изберете отговора, който най-точно ви приляга. Дали сте човек, на когото може да се разчита, или сте много точен, или пък носите на стрес, или сте лидер – важно е да имате готовност да отговорите.

Как да се научите да отговаряте впечатляващо на трудни въпроси по време на интервю, не е лесно. Направете го лесно и се консултирайте с професионалисти.

Ние в ExcluCV ще се радваме да бъдем част от вашия успех! Впечатлете работодателите! Не оставяйте да бъдете избирани. Вие избирайте!

ExcluCV