Първите няколко минути на интервюто са определящи за впечатлението, което ще направите. Важни са, защото през тях интервюиращият решава дали си струва да ви интервюира или ще ви зададе още няколко формални въпроса и ще приключи.

Затова, не пристигайте със закъснение и не избирайте неподходящо облекло. Постарайте се да изградите рапорт с интервюиращия и направете силното първоначално представяне, което сте отработили у дома.

Ако се справите с първото впечатление, не се отпускайте! Останете концентрирани и обмисляйте всяка дума или жест. Има още потенциални проблеми, които задължително трябва да избегнете.

Не оставяйте мобилния си телефон включен. И в никакъв случай не си позволявайте да отговаряте на позвъняване или чат. Това се тълкува като неуважение към интервюиращия и несериозност по отношение на работата, за която кандидатствате.

Не дъвчете дъвка и не се опитвайте да говорите с бонбон в уста. Не се отпускайте и не се протягайте на стола. Не кръстосвайте ръце пред гърдите си, не покривайте с ръка устните си, не си играйте с предмети, не сменяйте често положението на тялото си. Това е обичайно поведение за човек, който не казва истината. Също, не докосвайте често носа си с ръце, не пипайте косата си, не си оправяйте дрехите и не хапете или облизвайте устните си. Когато човек лъже, нивото на стрес се увеличава и се отразява на физическото поведение.

Не бъдете пасивни и нерешителни. Но и не прибързвайте да отговаряте. Не говорете неопределено.

Не се впускайте в подробности по теми, които нямат нищо общо с интервюто, позицията или зададения въпрос.

Помислете си, преди да кажете, че всъщност се интересувате от друго, но сте тук, защото ви трябва работа междувременно.

Не се мръщете и не прекалявайте със сериозността. Не се дръжте фамилиарно и емоционално. Крайностите не са от полза, особено като не познавате средата и интервюиращия. А и така само ще оставите впечатлението, че може би сте повърхностен човек, който го докарва на думи, но на когото едва ли може да се разчита.

Не фиксирайте интервюиращия с поглед, но и не избягвайте неговия. Не гледайте само един човек, когато отговаряте на въпрос пред група интервюиращи. Не се обръщайте към интервюиращите по малко име и не обърквайте имената им. Винаги се отнасяйте с уважение, дори въпросите, които ви задават да са провокиращи.

Не прекъсвайте задаването на въпросите - изчаквайте интервюиращите да се изкажат, преди да отговорите. Не изземвайте думата. Не поправяйте интервюиращите и не демонстрирайте превъзходство. Освен ако не смятате да купувате компанията...

Не използвайте негативни оценки за свои предишни или настоящи работодатели. Не се оправдавайте по въпроси, свързани с предишни преживявания и опит. Не показвайте неспособност да приемате критика или негативна оценка.

Не прекалявайте с личната информация. Тя затова е лична. Няма връзка с професионалното ви развитие и си е ваша работа. Бъдете мъдри и анализирайте въпросите. Дипломатично отклонете нетактични въпроси.

Не измисляйте и не преувеличавайте уменията или постиженията си. Ако интервюиращият е добър специалист, скоро ще го разбере. А това почти сигурно ще унищожи шансовете ви за назначение.

Не повдигайте въпрос за заплатата в началото на интервюто или дори на първото интервю.

Не трябва да изглеждате отчаяни да си намерите работа. Не забравяйте, че работата в една компания е двустранен договор – вашият работодател и вие трябва да се чувствате еднакво добре в рамките на договорените взаимоотношения. Никое назначение не е на всяка цена. Ще имате и други възможности.

Не пропускайте да благодарите на интервюиращите в края на срещата и да им пожелаете успех в намиране на най-подходящия кандидат за позицията.

Как да се държите по време на интервю и да отговаряте, за да победите и без да си вредите, е умение, за което се изискват години опит. Или пък консултация с професионалисти.

Ние в ExcluCV ще се радваме да бъдем част от вашия успех! Впечатлете работодателите! Не оставяйте да бъдете избирани. Вие избирайте!