Някой е казал, че успехът не е нито магически, нито мистериозен. Успехът е естествено следствие от постоянство в това, което сме избрали за важно.

За да успеем на интервю, трябва да си подготвим „домашното“.

Да, със сигурност е досадно да си наложим да разгледаме поредния сайт на поредния потенциален работодател, от чиято компания са се обадили за интервю. Ако, обаче, не си „напишем домашното“, шансовете за успех на интервюто ще са много по-малки.

В този ред на мисли, първото нещо, на което трябва да обърнете сериозно внимание, е самата обява. И по точно, дали ви звучи формално, сериозно и сухо, или пък е нестандартно интересна, използва разговорен език и дори ви е забавно да я четете. Това ще ви каже много за потенциалния работодател, за да прецените дали съответства на вашия стил, дали бихте се чувствали добре в тази среда и как да се подготвите за интервюто.

Разгледайте сайта на компанията. Не е необходимо да сте дизайн и маркетинг експерт, за да разберете дали сайтът е модерен, интересен, лесно се навигира в него и бързо намирате каквото търсите.

Ако обявата и сайтът са по-скоро формални и сериозни, вероятността интервюто да бъде строго и конвенционално е доста висока. Това означава да забравите за неформалното облекло и да подготвите представянето си съобразно този строг стил. Разбира се, първо трябва да решите дали подобна корпоративна култура съвпада с вашите предпочитания и дали бихте се чувствали комфортно да работите там. Все пак, не прибързвайте с изводите. Дали предположенията ви са правилни, ще разберете на интервюто. Струва си да отидете и да проверите.

Ако обявата и сайтът са нестандартни и звучат съвременно, подгответе се и за нестандартно интервю. Очаквайте въпроси, които са различни от обичайните.

Външният вид има голямо значение за създаване на първо впечатление. Освен дрехите, подгответе си и увереност, позитивно излъчване и подходящото невербално поведение. Репетирайте пред огледалото, защо не?!

Използвайте информацията в сайта, за да се запознаете добре с компанията, в която кандидатствате – история, структура, продукти/услуги, центрове, растеж, потенциал, цели. Не бихте могли да бъдете особено убедителни, когато твърдите, че наистина искате да работите за дадената компания, ако е очевидно, че не знаете основни неща за нея. Проверете и други сайтове за новини и информация. Във форумите също може да намерите полезни мнения от бивши и настоящи служители, които да ви помогнат с изграждане на впечатление. Ако знаете с кого ще бъде интервюто, разгледайте профила му в LinkedIn.

Анализирайте изискванията и описанието на длъжността от обявата. Ако ви помолят да разкажете за опита си до момента, подгответе се предварително и разкажете стегнато, започвайки от най-скорошната си позиция назад, като структурирате представянето си така че през цялото време да отговаря на въпроса защо вие сте най-подходящият кандидат точно за тази позиция.

Първоначалното ви представяне трябва да е много силно. Обикновено до пет минути след началото, интервюиращият знае дали иска да продължи или ще търси начин да ви отпрати възможно най-бързо. Затова е нужно да се подготвите предварително. Отработеното представяне ще ви даде увереност и ще минимизира влиянието на странични фактори, които иначе ще ви объркат.

Изберете добри примери от опита си и не се впускайте в излишни подробности. Помислете за ситуации, в които сте използвали умения, изисквани от съответната позиция. Не е необходимо те да бъдат пряко свързани с работата ви. Могат да се отнасят и до други проекти, обучение и взаимоотношения. Всяка от тези истории трябва да включва три основни елемента: (1) Каква е била ситуацията; (2) Какво действие сте предприели; (3) Какви са резултатите от вашето действие. И не забравяйте – стегнато и без излишни подробности!

Бъдете готови да дадете и пример за реакцията си, когато нещата не са се подреждали, както сте били планирали, или пък за провал. Не мислете, че като не отговорите на въпроса или не назовете своя слабост, впечатлението, което ще оставите за себе си, ще е по-добро. Няма съвършени хора. Всички грешат и се провалят. Това, което интервюиращите искат да знаят е какво научавате от такива ситуации и как се изправяте, след като сте паднали. Затова е по-добре предварително да сте се подготвили как ще отговорите.

Докато разглеждате сайта и обявата, подгответе няколко въпроса, които вие да зададете. Покажете интерес към компанията, не към нивото на заплащане. Бихте могли да попитате за организационната култура, за непосредствените цели на компанията, дори защо интервюиращият е избрал да работи в тази компания и какво най-много харесва в нея. Със сигурност е добре да попитате какви са следващите стъпки в процеса на подбор. А защо да не отидете и стъпка отвъд като попитате за обратна връзка по представянето си.

Подготовката за интервю е вашето „домашно“. За да сте сигурни в качеството му, обърнете се за съвет към професионалисти.

Ние в ExcluCV ще се радваме да бъдем част от вашия успех! Впечатлете работодателите! Не оставяйте да бъдете избирани. Вие избирайте!