Всеки, на когото предстои да кандидатства за нова позиция, се сблъсква с въпроса как точно да подготви CV/резюме за представянето си.

Тази статия е за смисъла на едно CV и основните точки в него. Отделно ще разгледаме какво да не включваме в едно CV и каква е разликата между CV и резюме.

Каква е целта на вашето CV?

Първото впечатление. Да предизвикате интерес у този, който решава според вашето CV дали ще бъдете поканени на интервю. Тези хора получават стотици CV-та. Защо да изберат вас?

CV-то не цели да разкаже живота ви, а да създаде интерес, така че хората да искат да чуят повече за вас. Затова не включвайте много детайли – ще ги разкажете по време на интервюто.

Подготвяйки едно CV, вие адресирате хора, които са свикнали да сканират – те четат само основните точки, концентрират се върху цифри и проценти, и не забелязват многословните обяснения.

Разполагате точно с по-малко от 8 секунди, преди подбиращият да мине на следващото резюме. Не защото така се преглеждат CV-та, а защото изследванията показват, че времето, за което се концентрираме върху нещо без да се разсейваме е 8 секунди.

Тогава какво да правим?

Бъдете различни. Кажете това, което искате. Отличете се от останалите.

Стремете се към 1 страница. Ако имате дългогодишен опит, максимумът е 2 страници и то, ако наистина има какво да кажете в тях. Не се ограничавайте в скучния формат на EU CV.

Забравете за обобщенията и формулировките за цел – никой няма да ги чете, още по-малко да се впечатли.

Не прекалявайте с описанията на детайлите. Всяка дума трябва да бъде обмислена и на място.

Кратки изречения. Булети. Ключови постижения, не описание. Не пишете, че умеете да пускате факс – всички подразбиращи се дейности се считат за даденост и не звучат сериозно.

Постижения, постижения, постижения.

Количествени измерители на успехите ви – това е важното съдържание.

Не е нужно да описвате ситуция, проблем и решение. Постиженията говорят сами за себе си.

Описанието на постиженията ви трябва да говори и за положително отношение, мотивираност, екипност и работна етика.

Подчертайте добавената стойност, която носите, и защо инвестицията във вас си струва. Направете ясно как вие ще бъдете най-подходящият за дадената позиция.

Актуализирайте профилите си в LinkedIn, Facebook, Twitter и всички други социални акаунти, които ползвате. Ако профилите ви са кариерно-уместни, включете ги в резюмето си. Важно е да започнете да изграждате професионалното си присъствие в социалните мрежи. И, не качвайте в тях снимки, които не сте готови да обсъждате на интервю. По-лошото е, че заради тях може да не ви поканят.

Използвайте мъдро визуализации – 90% от информацията, достигаща до мозъка е визуална и се обработва много по-бързо от текстовата. Използвайте графики и визулизации, но не прекалявайте – целта е да направите информацията по-ясна, не по-шарена.

Много актуални са и креативните резюмета с уеб дизайн или инфографики. Те са особено подходящи за креативна позиции. Те могат да отразят личния ви стил и наистина да помогнат да изпъкнете сред останалите кандидатстващи. Не са подходящи за всички позиции и няма да се приемат сериозно в по-консервативни компании. Затова е важно правилно да прецените кога да използвате креативно CV.

Създаването на добро CV/резюме е предизвикателство. За да сте сигурни в качеството му, възложете го на професионалисти.

Ние в ExcluCV ще се радваме да бъдем част от вашия успех! Впечатлете работодателите! Не оставяйте да бъдете избирани. Вие избирайте!