Всеки, на когото предстои да кандидатства за нова позиция, се сблъсква с въпроса как точно да подготви CV/резюме за представянето си.

Тази статия е за смисъла на едно CV и основните точки в него. Отделно ще разгледаме какво да не включваме в едно CV и каква е разликата между CV и резюме.

Каква е целта на вашето CV?

Първото впечатление. Да предизвикате интерес у този, който решава според вашето CV дали ще бъдете поканени на интервю. Тези хора получават стотици CV-та. Защо да изберат вас?

CV-то не цели да разкаже живота ви, а да създаде интерес, така че хората да искат да чуят повече за вас. Затова не включвайте много детайли – ще ги разкажете по време на интервюто.

Подготвяйки едно CV, вие адресирате хора, които са свикнали да сканират – те четат само основните точки, концентрират се върху цифри и проценти, и не забелязват многословните обяснения.

Разполагате точно с по-малко от 8 секунди, преди подбиращият да мине на следващото резюме. Не защото така се преглеждат CV-та, а защото изследванията показват, че времето, за което се концентрираме върху нещо без да се разсейваме е 8 секунди.

Тогава какво да правим?

Бъдете различни. Кажете това, което искате. Отличете се от останалите.

Стремете се към 1 страница. Ако имате дългогодишен опит, максимумът е 2 страници и то, ако наистина има какво да кажете в тях. Не се ограничавайте в скучния формат на EU CV.

Забравете за обобщенията и формулировките за цел – никой няма да ги чете, още по-малко да се впечатли.

Не прекалявайте с описанията на детайлите. Всяка дума трябва да бъде обмислена и на място.

Кратки изречения. Булети. Ключови постижения, не описание. Не пишете, че умеете да пускате факс – всички подразбиращи се дейности се считат за даденост и не звучат сериозно.

Постижения, постижения, постижения.

Количествени измерители на успехите ви – това е важното съдържание.

Не е нужно да описвате ситуция, проблем и решение. Постиженията говорят сами за себе си.

Описанието на постиженията ви трябва да говори и за положително отношение, мотивираност, екипност и работна етика.

Подчертайте добавената стойност, която носите, и защо инвестицията във вас си струва. Направете ясно как вие ще бъдете най-подходящият за дадената позиция.

Актуализирайте профилите си в LinkedIn, Facebook, Twitter и всички други социални акаунти, които ползвате. Ако профилите ви са кариерно-уместни, включете ги в резюмето си. Важно е да започнете да изграждате професионалното си присъствие в социалните мрежи. И, не качвайте в тях снимки, които не сте готови да обсъждате на интервю. По-лошото е, че заради тях може да не ви поканят.

Използвайте мъдро визуализации – 90% от информацията, достигаща до мозъка е визуална и се обработва много по-бързо от текстовата. Използвайте графики и визулизации, но не прекалявайте – целта е да направите информацията по-ясна, не по-шарена.

Много актуални са и креативните резюмета с уеб дизайн или инфографики. Те са особено подходящи за креативна позиции. Те могат да отразят личния ви стил и наистина да помогнат да изпъкнете сред останалите кандидатстващи. Не са подходящи за всички позиции и няма да се приемат сериозно в по-консервативни компании. Затова е важно правилно да прецените кога да използвате креативно CV.

Създаването на добро CV/резюме е предизвикателство. За да сте сигурни в качеството му, възложете го на професионалисти.

Ние в ExcluCV ще се радваме да бъдем част от вашия успех! Впечатлете работодателите! Не оставяйте да бъдете избирани. Вие избирайте!

Има популярни елементи, които е добре да не включвате в своето CV/резюме или защото вече не са актуални, или защото няма да помогнат за представянето ви.

Не слагайте снимка, освен ако изрично не се изисква. В много страни снимката се счита за дискриминационен елемент и изобщо няма да разгледат кандидатурата ви, ако на документа има снимка.

Не губете място, за да вписвате пощенския си адрес – никой няма да ви праща писма, а къде живеете си е ваша работа.

Погледнете отново e-mail адреса си – sweetbunny@mail.bg или batmanboy@gmail.com ще предизвикат противоречие с професионалния имидж, който представяте. E-mail адресът ви трябва да бъде ясен, четим и звучащ сериозно.

Забравете за обобщенията на кариерното си развитие и формулировките за цел – никой няма да ги чете.

Махнете списъка с референции. Работодателите знаят, че винаги могат да ви ги поискат по време на процеса по подбор.

Не е необходимо да слагате дата на раждане. Тя може само да ви изключи от списъка с кандидати.

Не попълвайте нивата на заплати, получавани до момента. Това е конфиденциална информация и не бива да я предоставяте публично.

Не вписвайте пълния списък с учебни заведения, които сте посещавали. Оставете само тези, които ви дават най-високите степени или са свързани с работата, за която кандидатствате. И, не включвайте предметите, които сте изучавали. Работодателят ви не е учебно заведение, което ще приравнява курсове. За него обучението е само средство. Ще се интересува не от детайлите за предметите, а дали сте се научили да прилагате това, което се предполага, че сте научили. В тази връзка, забравете и дългите списъци с изкарани курсове, освен ако не сте учили в Харвард. Не добавят стойност към експертизата ви и създават впечатление, че няма какво по-важно да кажете.

Не губете време да попълвате семейно положение. Също, едва ли за някого е важно, че обичате да четете книги. За хобитата и интересите си може да разкажете на интервюто. Освен това, ако казвате, че обичате да четете, бъдете готови да опишете и какво точно.

И накрая, цялата информация в резюмето ви трябва да бъде истина. По време на интервю лесно ще открият несъответствията, ако има такива. Това ще е най-бързият вариант да съсипете всички вложени усилия.

Създаването на добро CV/резюме е предизвикателство. За да сте сигурни в качеството му, възложете го на професионалисти.

Ние в ExcluCV ще се радваме да бъдем част от вашия успех! Впечатлете работодателите! Не оставяйте да бъдете избирани. Вие избирайте!

Преди интервюто

Някой е казал, че успехът не е нито магически, нито мистериозен. Успехът е естествено следствие от постоянство в това, което сме избрали за важно.

За да успеем на интервю, трябва да си подготвим „домашното“.

Да, със сигурност е досадно да си наложим да разгледаме поредния сайт на поредния потенциален работодател, от чиято компания са се обадили за интервю. Ако, обаче, не си „напишем домашното“, шансовете за успех на интервюто ще са много по-малки.

В този ред на мисли, първото нещо, на което трябва да обърнете сериозно внимание, е самата обява. И по точно, дали ви звучи формално, сериозно и сухо, или пък е нестандартно интересна, използва разговорен език и дори ви е забавно да я четете. Това ще ви каже много за потенциалния работодател, за да прецените дали съответства на вашия стил, дали бихте се чувствали добре в тази среда и как да се подготвите за интервюто.

Разгледайте сайта на компанията. Не е необходимо да сте дизайн и маркетинг експерт, за да разберете дали сайтът е модерен, интересен, лесно се навигира в него и бързо намирате каквото търсите.

Ако обявата и сайтът са по-скоро формални и сериозни, вероятността интервюто да бъде строго и конвенционално е доста висока. Това означава да забравите за неформалното облекло и да подготвите представянето си съобразно този строг стил. Разбира се, първо трябва да решите дали подобна корпоративна култура съвпада с вашите предпочитания и дали бихте се чувствали комфортно да работите там. Все пак, не прибързвайте с изводите. Дали предположенията ви са правилни, ще разберете на интервюто. Струва си да отидете и да проверите.

Ако обявата и сайтът са нестандартни и звучат съвременно, подгответе се и за нестандартно интервю. Очаквайте въпроси, които са различни от обичайните.

Външният вид има голямо значение за създаване на първо впечатление. Освен дрехите, подгответе си и увереност, позитивно излъчване и подходящото невербално поведение. Репетирайте пред огледалото, защо не?!

Използвайте информацията в сайта, за да се запознаете добре с компанията, в която кандидатствате – история, структура, продукти/услуги, центрове, растеж, потенциал, цели. Не бихте могли да бъдете особено убедителни, когато твърдите, че наистина искате да работите за дадената компания, ако е очевидно, че не знаете основни неща за нея. Проверете и други сайтове за новини и информация. Във форумите също може да намерите полезни мнения от бивши и настоящи служители, които да ви помогнат с изграждане на впечатление. Ако знаете с кого ще бъде интервюто, разгледайте профила му в LinkedIn.

Анализирайте изискванията и описанието на длъжността от обявата. Ако ви помолят да разкажете за опита си до момента, подгответе се предварително и разкажете стегнато, започвайки от най-скорошната си позиция назад, като структурирате представянето си така че през цялото време да отговаря на въпроса защо вие сте най-подходящият кандидат точно за тази позиция.

Първоначалното ви представяне трябва да е много силно. Обикновено до пет минути след началото, интервюиращият знае дали иска да продължи или ще търси начин да ви отпрати възможно най-бързо. Затова е нужно да се подготвите предварително. Отработеното представяне ще ви даде увереност и ще минимизира влиянието на странични фактори, които иначе ще ви объркат.

Изберете добри примери от опита си и не се впускайте в излишни подробности. Помислете за ситуации, в които сте използвали умения, изисквани от съответната позиция. Не е необходимо те да бъдат пряко свързани с работата ви. Могат да се отнасят и до други проекти, обучение и взаимоотношения. Всяка от тези истории трябва да включва три основни елемента: (1) Каква е била ситуацията; (2) Какво действие сте предприели; (3) Какви са резултатите от вашето действие. И не забравяйте – стегнато и без излишни подробности!

Бъдете готови да дадете и пример за реакцията си, когато нещата не са се подреждали, както сте били планирали, или пък за провал. Не мислете, че като не отговорите на въпроса или не назовете своя слабост, впечатлението, което ще оставите за себе си, ще е по-добро. Няма съвършени хора. Всички грешат и се провалят. Това, което интервюиращите искат да знаят е какво научавате от такива ситуации и как се изправяте, след като сте паднали. Затова е по-добре предварително да сте се подготвили как ще отговорите.

Докато разглеждате сайта и обявата, подгответе няколко въпроса, които вие да зададете. Покажете интерес към компанията, не към нивото на заплащане. Бихте могли да попитате за организационната култура, за непосредствените цели на компанията, дори защо интервюиращият е избрал да работи в тази компания и какво най-много харесва в нея. Със сигурност е добре да попитате какви са следващите стъпки в процеса на подбор. А защо да не отидете и стъпка отвъд като попитате за обратна връзка по представянето си 

Подготовката за интервю е вашето „домашно“. За да сте сигурни в качеството му, обърнете се за съвет към професионалисти.

Ние в ExcluCV ще се радваме да бъдем част от вашия успех! Впечатлете работодателите! Не оставяйте да бъдете избирани. Вие избирайте!